Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

A fogköztisztítás fontosságaTény, hogy a fogkefe az első számú fogtisztító eszköz, de legyen az bármilyen különleges kialakítású, nem pótolja a fogköztisztító eszközöket, melyek két leggyakrabban alkalmazott és leginkább javasolt formája a fogselyem és a fogköztisztító kefe.

 

Fogselyem

ArsMed_fogselyem

A fogselyem egy cérnavékony selyemszál, mely a legszűkebb résekbe is képes behatolni, és eltüntetni a lepedéket, így az a fogközök tisztántartásának elengedhetetlen kelléke.

Használata - mely elegendő naponta egyszer, fogmosás előtt - igen fontos, nélküle ugyanis a fogfelszínek kb. 40%-a nem kerül megtisztításra.

Használata

Tépjen le kb. 40cm hosszúságú darabot, majd azt tekerje fel a két mutatóujjára úgy, hogy a két ujja között kb. 5cm-es szabad, kifeszített darab maradjon. A kifeszített fogselymet vigye be a fogközbe, egészen a két fog érintkezési pontja (ún. kontaktpont) alá. Ezt követően feszítse rá a fogselymet a fogfelszínre, és húzza felfelé, távolítsa el a fogközből. Minden fogközben ismételje meg ezt a mozdulatsort. Használata során figyeljen, hogy ne sértse meg az ínyt.

A művelet gyakorlást igényel, ne keseredjen el a kezdeti nehézségektől! Rendszeresen alkalmazva napról napra ügyesebben és gyorsabban tudja majd használni.
 
Ha tehetjük, minden étkezés után mossunk fogat, de minimum kétszer, reggel és este. Az esti fogmosást soha ne hanyagoljuk el. Ez legyen nagyon alapos, a fogmosást fogselyemmel egészítsük ki.


Fogköztisztító kefe

ArsMed_fogköztisztító kefe

Sikeres fogköztisztítás a fogak közötti réseket pontosan kitöltő, vékony drótból készült fogköztisztító kefék használatával is kivitelezhető.

 A gyógyszertárban, többféle formában és méretben beszerezhető spirálkefék szerkezetüket tekintve az üvegtisztító kefékhez hasonlítanak, és ahhoz hasonló módon tisztítanak. A kefék közepén futó drótszálat 2-5 mm-es sörték veszik körül.

Mivel ezeknek az ún. interdentális keféknek számos típusa létezik, ezért választásnál mindenképpen kérjük ki fogorvos tanácsát.

Használata

A kefét erőltetés nélkül először alul, a két fog között dugjuk be, majd óvatosan húzzuk ki. A reszelő, ki-be húzogató, durva mozdulatokat kerüljük, mivel azok megterhelőek az íny számára. Az ételmaradékok, plakkok és egyéb baktériumok eltávolításához és az ép fogak megőrzéséhez elegendő a kefe napi egyszeri használata.

A fogköztisztító keféket csakúgy, mint a normál fogkeféket 2-3 havonta, vagy esetleg gyakrabban (használattól függően) cserélni kell, hogy a megfelelő hatékonysággal tisztítsanak.