Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Állkapocs kattogása és annak következményeiArsMed | Állkapocs kattogása és annak következményei

Az állkapocsízület az emberi test egyetlen olyan páros ízülete, aminek mozgása egyidejűleg valósul meg. Feladata a fogsorok pontos zárása. Egyfajta forgómozgást végez, amivel előre és hátra csúsztatja az állkapcsot. Ezek a speciális tulajdonságok többféle rendellenességet szülhetnek, például az állkapocskattogását, illetve állkapocsfájdalmakat is.

Felmérések szerint a teljes lakosság csak nem 40%-át érinti az állkapocs kattogásának problémája. A nem megfelelő mozgás, a porcok helytelen elmozdulása okozza a kattogó hangot, amit a száj nyitásánál illetve zárásánál lehet hallani.

A kattogáson kívül rengeteg más tünet is járhat ezzel a rendellenességgel. A leggyakoribb az ízület fájdalma, a nehézkes rágás, valamint arc és nyaktájéki fájdalmak. Jellemző tünet még a kialvatlanság, fülzúgás, illetve a rágóizmok elfáradása. Ritkább esetben akár torokfájás, vállfájdalom, karok zsibbadása, féloldali nyelvfájdalom, migrének is felléphetnek.

Többféle kezelési módszer is ismert, azonban sebészi beavatkozás csak nagyon kritikus esetben ajánlott. A jellegzetes kattogáson sajnos nem lehet változtatni, azonban a fájdalomérzet korrigálható. Ahhoz, hogy a fájdalom elmúljon és az állkapocs rendellenes mozgása megszűnjön szájüregi sínek felhelyezése, illetve fogcsiszolás szükséges. A beavatkozásnak köszönhetően az állkapocs ízületekre ható nyomás megszűnik és vele együtt a tünetek is.

A tüneteket kezelni kell, hiszen az állkapocs könnyen kiakadhat, és ez akár rendszeressé is válhat. Extrémebb esetekben az arc aszimmetrikus képet vehet fel, például az orr vonala elferdülhet, az arc egyik oldala megrövidülhet, illetve a szemöldök szintje elmozdulhat. Emellett idővel a frontfogak megrövidülhetnek, elkophatnak illetve a fogzománcon repedések keletkezhetnek.

ArsMed | Állkapocs kattogása és annak következményei

Szüntesse meg a problémát, kérjen időpontot most: