Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Ellenségünk: a fogszuvasodásArsMed_fogászati eszközök
A fogszuvasodás a fog lepedékkel fedett felszínén alakul ki. A kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen a fogak felszínén megtapadó lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes, környezeti, földrajzi tényezők.

A dentális plakk (lepedék) a fogak felszínén erősen megtapadó felrakódás, amely nem egyenlő az ételmaradékkal. Az ételmaradék étkezések alkalmával rakódik a barázdákba, fogak közötti résekbe, szabad szemmel jól látható, és általában öblítéssel eltávolítható.

Ezzel szemben a lepedék ételmaradékon kívül nyálból és mikroorganizmusok tömegéből áll, kizárólag erős mechanikai tisztítással – fogmosással – távolítható el. A lepedékben található baktériumok speciális anyagcseréjük folytán az elfogyasztott táplálékból (főleg szénhidrátokból) savat termelnek. A savak megtámadják a fogzománcot, amely nem tud védekezni a károsító hatásokkal szemben, mivel keringés nélküli szövete szervezetünknek.
 
A savak kioldják a zománc ásványi anyagait, a kalciumot, foszfátot. Fogmosás során eltávolítjuk a baktériumok számára szükséges tápanyagokat, így azoknak csökken a savtermelő képességük, és az előbbiekkel ellentétes folyamatok indulnak meg, vagyis a nyálban található kálcium és foszfát visszaépül a fogzománcba. Ezt a folyamatot a fogkrémből a nyálba kerülő fluorid jelenléte nagymértékben támogatja.

A fogszuvasodás a kezdeti fázisában fluoridos ecseteléssel még visszafordítható. Ezt a stádiumot krétafehér színéről ismerhetjük fel. Ha ebben a stádiumban nem kezeljük az elváltozást, akkor az visszafordíthatatlanná válik. Először barnás-fekete elszíneződés jelentkezik, majd a folyamat üregképződéshez vezet. Ekkor már csak töméssel gyógyíthatjuk meg a fogszuvasodást.

Fogszuvasodás legkorábban a fogak nehezebben tisztítható felszínén alakul ki, mivel ezeken a felületeken nem tudjuk tökéletesen eltávolítani a baktériumokban gazdag lepedéket. Ilyen felszínek az őrlőfogak rágófelszínének barázdái, gödröcskéi, a fogak nyelv- és szájpadlás felőli felszíne, valamint közvetlenül az íny feletti fogfelszín. Ezek tisztítására fokozott figyelmet fordítsunk!

A fogszuvasodás megelőzése érdekében használjon fluoridos fogkrémet, ugyanis a fluoridok csökkentik a lepedék baktériumainak savtermelő képességét. A fluoridok elsődleges hatása, hogy elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését (azaz reminalizációját) a fogak keményszöveteibe, és megakadályozzák annak kioldódását (azaz demineralizációját). A fluoridok fogmosáskor a leghatékonyabbak, hiszen ekkor közvetlen módon fejtik ki a fogszuvasodás elleni hatásukat.

A fluoridok alkalmazásával kapcsolatban kérdéseket beszélje meg fogorvosával!