Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Fogmosási útmutatóFogmosási útmutató | Arsmed Fogászat Székesfehérvár
Fogaink épségének, szépségének megőrzése érdekében a jó szájhigiéne, a helyes táplálkozás, a rendszeres ellenőrző vizsgálatok mellett az egyik legfontosabb a helyes fogmosási technikák elsajátítása. A jól alkalmazott fogmosási alapelvek betartásával csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, ezen kívül lassíthatjuk a fogkőképződés. A fogmosás elsődleges célja a foglepedékek alapos eltávolítása. A lepedék a nehezen megközelíthető helyeken is könnyen felhalmozódik, ami számtalan problémát okozhat. A szuvasodás, íngyulladás, ínyvérzés, fogágyi betegségek, mind a bakteriális fog lepedékek helytelen eltávolításából eredeztethető.

Fogmosási tippek:

 1. Naponta legalább kétszer, de a legjobb, ha étkezés után 10 percen belül fogat mosunk
 2. Minden alkalommal 2-3 percet szánjunk fogaink tisztítására
 3. Kerüljük az erős sörtéjű fogkeféket, ugyanis az könnyen felsértheti a fogínyt, hosszú távon ráadásul koptatja a fogainkat védő fogzománcot is
 4. Kéthavonta cseréljük le az elhasználódott fogkefénket
 5. Lehetőleg alacsony dörzsölőanyag tartalmú fogkrémet használjunk
 6. Ajánlott félévente fogorvoshoz menni, és a szokásos ellenőrző vizsgálatokat elvégezni
 7. A fogmosás végén a nyelvtisztítás külön erre a célra használt nyelvtisztítóval történjen, ne fogkefével, mivel a nyelven található repedések a baktériumok kitűnő táptalajai.
 8. A fogak közti lepedék eltávolítására célszerű fogselymet használni, mert az őrlőfogak  vastagsága miatt a fogkefék nem tudják az étel lerakódást alaposan eltávolítani.
 9. A fogközökben megbúvó ételmaradékokat fogköztisztító kefével ajánlott eltávolítani. A plakk eltávolítása leghatékonyabban az új generációs fogköztisztító kefékkel lehetséges, amelyek egyszerűen és gyengéden tisztítanak. Mindennapi használatukkal néhány nap alatt egyértelműen csökkenthető az ínyvérzés és a kellemetlen lehelet.


Fogmosás néhány lépésben:


Fogmosási kézi fogkefével

 1. Fogmosásnál az ínytől a fogak felé söprő mozdulatokkal fentről lefelé, lentről felfelé haladjunk. Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen!
 2. Ezeket a mozdulatokat ismételjük meg a fog belső felszínén, illetve a rágófelületeken is.

Fogmosás elektromos fogkefével
Az elektromos fogkefék között hatalmas a választék, mindenki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbbet, akár érzékeny fogakra illetve fogínyre valót is.
Az elektromos fogkefe a fogat körülvevő tasak mélyéről is eltávolítja a lepedéket, így gátolja a plakk kialakulását, ezzel lassítja a fogkőképződést. Az elektromos fogkefe körkörös mozgása biztosítja a lepedék eltávolítását az íny alól.
Elektromos fogkefe használatakor általában hosszabb időt töltünk a fogak tisztítására, főleg, ha még időmérő is van a szerkezeten, és a szokásos, azaz inkább elvárt két percet végig a szájunk ápolására fordítjuk. Elektromos fogkefe vásárlásakor mindenképpen olvassuk el a használati utasítást!

 1. A fogkefe fejét lassan vezessük végig a fogsoron. Tisztítsuk meg először a külső, majd a belső fogfelszínt, végül az ínyszéli területeket.
 2. Fogról-fogra haladva a sörtét tartsuk néhány másodpercig a fogfelszínen mielőtt továbbhaladnánk


További fontos tudnivalók

 1. A reklámokban elhangzottakkal szemben a szájvizek nem helyettesítik a fogmosást, csupán az ínygyulladást tudják ideiglenesen megszüntetni, így nagyon fontos a rendszeres, és helyes fogmosási lépések betartása.
 2. A fogkefék higiénikusan tartása érdekében használat után a benne maradt fogkrém alapos öblítése szükséges, majd sörtével felfelé tárolandó.
 3. Implantátummal rendelkezőknek nem javasolt a fluor tartalmú fogkrém használata.