Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Hogyan mossuk gyermekünk fogát?ArsMed_gyermek fogmosás

A fogak fogkefével való tisztítását az első fogacska megjelenésével el kell kezdeni. Míg csak néhány fog van a szájban, ne használjunk fogkrémet, később (ha már 6-8 fog előtört) borsószemnyi gyermekfogkrémet alkalmazzunk. A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és mossuk meg mi is a fogait.

 Vízszintes mozdulatokat kizárólag! a rágófelszínen alkalmazzunk. A nyelv/szájpadlás, ajak/orca felé néző felszínekről körkörös, illetve le-és felfelé irányuló mozdulatokkal (mindig az íny felől indulva) távolítsuk el a lepedéket.

 

ArsMed_gyermek fogmosás

Ahogy fejlődik gyermekünk kézügyessége, mutassuk meg neki a megfelelő fogmosási technikát. Az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt igényel. Legyünk gyermekünkkel nagyon türelmesek. Az iskoláskorú (6éves) gyermeket már meg lehet tanítani a helyes mozdulatokra, önállóan is meg tudja tisztítani fogait. Plakkfestő tablettával le tudjuk ellenőrizni ennek hatékonyságát.


Léteznek gyermekek számára is elektromos fogkefék. Ezek nagyon hatásosak lehetnek, ám tanítsuk meg gyermekünket hagyományos fogkefével is fogat mosni, hiszen kerülhet olyan helyzetbe, ahol nem tudja használni az elektromos fogkefét (pl.: táborozás alkalmával).

Az esti fogmosást soha ne hagyjuk ki, mivel éjszaka csökken a nyáltermelés, ezáltal a nyál nem tudja kifejteni lemosó, tisztító hatását.

Az esti fogmosás után nem ehet a gyermek ill. cukortartalmú folyadékot sem fogyaszthat.

Fontos, hogy a fogmosás az élet mindennapi részévé váljon.


Milyen fogkrémet használjunk?

Mindenképpen gyermekfogkrémet ajánlunk. Számos termék közül válogathatunk, sokféle ízesítéssel kerültek forgalomba. Lényeges, hogy gyermekünk kedvelje az ízét, mert olyan fogkrémmel nem fog fogat mosni, amit nem szeret.

A gyermekfogkrémek fluoridtartalma lényegesen kisebb, mint a felnőtt fogkrémeké, ezért nem baj, ha gyermekünk egyszer-egyszer lenyeli a fogkrémet, ám a tubust gondosan zárjuk el, ne tudja megenni, mivel a fluor nagy mennyiségben káros a szervezetre. A kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosniuk, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas.

A fogkefére csak borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémet tegyünk. 2-3 éves korban - nagy valószínűséggel – még le fogja nyelni, mivel nem tudja kiköpni, és ízlik is neki. Ez nem jelenthet problémát, de azért igyekezzünk megtanítani, hogy a fogkrémet ki kell köpni, és többször öblítsük is át a szájüreget. Az helytelen szemlélet, hogy a gyermeket nem engedjük fogat mosni, mert nem tudja kiköpni a fogkrémet.
 

Fluorózis

Ügyelnünk kell a 6 éves kor alatti gyermekeinkre. Kiskorúaknál ugyanis könnyebben alakul ki a fluorózis nevű esztétikai probléma, amely a fluoridok túlzott fogyasztásakor alakul ki.

A fogfejlődés ideje alatt alacsony fluoridkoncentrációjú fogkrém használata javasolt, illetve figyeljünk arra, hogy más forrásból se jusson nagyobb mennyiségű fluoridhoz (pl.: fluoridos tabletta, fluoriddal dúsított víz, vagy olyan élelmiszer). Ennek túladagolás esetén ugyanis a maradó fogak fogzománcán sárgás-fehér foltok alakulhatnak ki.

Arra is biztatni kell a gyermekeket, hogy fogmosás után ne nyeljék le, hanem inkább köpjék ki a fogkrémet.