Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Ínyproblémák esetén is szájvízSzájvíz | Arsmed Fogászat Székesfehérvár

A baktériumölő hatású szájvizek nem csak a szájszag kezelésében érhetnek el eredményt. A szájüregben egyébként természetes körülmények között jelen lévő egyes baktériumok túlszaporodása felelős az ínybetegségek jelentős részéért. A nem megfelelő fogtisztítási szokások, de az általánosan gyenge immunrendszer vagy más hajlamok is okozhatják a szájüreg baktériumainak túlszaporodását.
Egyes baktériumok savakat termelnek, melyek a fogak szuvasodását okozhatják. Más baktériumok viszont anyagcseréjük során olyan bomlástermékeket, méreganyagokat állítanak elő, amelyek felelősek lehetnek a fogínybetegségek kialakulásáért.

A baktériumok a dentális plakkban, a fogakon kialakuló foglepedékben találhatók. Ha megfelelő fogtisztítási technikákkal nem távolítjuk el rendszeresen a foglepedéket a fogakról, idővel kialakul a fogkő. A fogkő megkeményedett, megkövesedett foglepedék, általában a fogíny szélei felett, vagy a fogíny alatt, a fogárkokban alakul ki. A kialakult fogkövet csak fogszakorvos tudja eltávolítani.

Fogínygyulladás | Arsmed Fogászat Székesfehérvár

A foglepedék és a fogkő tartós jelenléte a szájüregben fogínyproblémákat okozhat, mint a fogínygyulladás, fogínyvérzés, fogínysorvadás.
Vannak speciális, kifejezetten az ilyen ínyproblémák kezelésére kifejlesztett szájvizek, melyek egyedi technológiával, gyógynövényekből és növényi propoliszból készülnek. Ezek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, s elpusztítják a szájüregben túlszaporodott, az ínybetegségek kialakulásáért felelős baktériumokat és megakadályozzák azok újbóli túlszaporodását.
Egy jó antibakteriális szájvíz célja nem a szájüregben lévő összes baktérium teljes kiirtása, hanem a természetes, egészséges állapot helyreállítása. Az egészséges szájüregben is vannak baktériumok – ezek fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcsere folyamatában, segítik az emésztést, bizonyos tápanyagok lebontását. A szájüreg összes baktériumának elpusztítása ugyanúgy komoly problémákat okozhat, mint a hosszú antibiotikumos kúra alatt a természetes bélflóra károsodása.

Antibakteriális szájvizeket a fogorvossal konzultálva, a pontos diagnózis alapján célszerű használni, az adott ínyproblémának megfelelő kezeléssel.


Szájvíz használata

Szájvíz | Arsmed Fogászat Székesfehérvár

Körülbelül 15 ml hígítás nélküli szájvizet, zárt fogsorral érdemes zubogtatni, nagyjából egy-két percig, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk. Végül célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.
Ha az íny nem gyulladt és nincs jelen egyéb ínyprobléma sem, valamelyik semleges hatású, leheletfrissítő szájvizet használhatunk. Ínyproblémák esetén mindenképp keresse fel fogorvosát és használjon gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású szájvizet.
Fontos megemlíteni, hogy a szájvizek – bár a megfelelő szájhigiénia fontos részei – nem csodaszerek, nem helyettesítik a rendszeres és megfelelő technikával végzett fogmosást, sem a rendszeres fogászati ellenőrzéseket.
A legtöbb szájvíz alkoholt is tartalmaz és nem alkalmas gyermekek kezelésére. Minden esetben el kell olvasni a használat előtt az adott szájvíz használati utasítását. Ez fokozottan igaz a speciális hatóanyagú szájvizekre.

Ne feledje, a szájvíz használata önmagában kevés a megfelelő szájhigéniához! Rendszeres fogmosással, fogköztisztítással és gyakori fogorvosnál történő vizsgálattal megelőzhetőek, illetve kiküszöbölhetőek a panaszok.