Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Ön mi alapján választ fogkefét?Hogyan mossunk fogat? Székesfehérvári fogorvos válaszol

Az emberek általában ár és szín alapján választanak fogkefét, pedig ennél összetettebb döntést kellene hozniuk. Nem véletlenül vannak puhább és keményebb kefék, kisebb és nagyobb fejjel. Ismerje meg a buktatókat, és válassza az Önnek megfelelő fogkefét!
Manapság inkább a hirdetéseknek hiszünk, nem az orvosnak. Magyarországon még mindig nagyon kevés fogkefét vesznek az emberek, ezért a cégek designnal és szlogenekkel próbálnak eladni. Olcsó, színes, fogfehérítős, nyelvtisztítós és elektromos fogkefék… Mit ígérnek, és mit tudnak valójában ezek a csodakütyük?


Szín és ár – jelenleg a legfontosabb
A leglényegtelenebb kritériumnak kellene lennie fogkefeválasztáskor a színnek és az árnak, mégis sokan erre hagyatkoznak, mivel nincs más támpontjuk.
„Nem kell a legdrágább, legjobban hirdetett design kefét megvásárolni. A boltokban lehet már 500 forintért márkás, kisfejű fogkefét kapni. 1000 forint körül érdemes a Sensodyne és a Curaprox márkák között válogatni. Ha valaki szereti a hajlított, rugalmasabb fejű fogkeféket, akkor az Aquafresh termékcsaládból válasszon. A nagyon olcsó, márkátlan kefékkel az a baj, hogy általában nagy a fejük, és onnantól semmire nem jók”- válaszolta kérdésünkre a szájhigiénikus.
A fürdőszobában könnyen megállapítható, melyik színű fogkefe kihez tartozik. „A lányoké legyen rózsaszín, a fiúké pedig kék, így biztos nem keverjük össze” – halljuk sokfelől. Ám a színnek még kevesebb köze van a helyes tisztításhoz, mint az árnak.

Tényleg fehérít?
Napjainkban az egyik legfontosabb tulajdonsága a fogkeféknek és fogkrémeknek a fehérítés. A ’whitening’ kefék, amiken van egy polírozó gumikorong- vagy csík is, csak azért fehérítenek, mert a korongon jobban megmarad a fogkrém és az hosszabb ideig kifejti dörzsölő hatását – de ez nem csodaszer, és nem ér fel a fogfehérítéssel vagy a szódabikarbónás fogmosással. Hatását főleg közvetlenül a cigaretta elszívása vagy a színező ételek, italok fogyasztása után fejti ki, ideig óráig.

Nyelvtisztítással a szájszag ellen
A nyelv tetején maradt lepedékben olyan baktériumok szaporodnak el, melyek munkája felelős az esetlegesen rossz lehelet kialakulásáért. „A szájüreg tele van baktériumokkal, amik a nyelv barázdáiban is megtapadnak. Kevesen tudnak helyes technikával fogat mosni és nem csak a nyelven, hanem sajnos a fogakon is ottmarad a lepedék és a baktérium. Ha jól mosunk fogat, és használunk kiegészítő termékeket (fogselyem, fogköztisztító), akkor nem feltétlenül szükséges külön a nyelvet tisztán tartani. A nyelvtisztítós fogkefék sajnos túl nagy fejjel rendelkeznek, így alkalmatlanok a tökéletes tisztításra.

A 21. század kedvence – elektromos fogkefe
Lustaságunk határtalan. Erre alapozva alkották az elektromos fogkeféket, amivel még sikálni sem kell, csak két percig a szájban tartani. A hívők állítják, hogy a készülékkel sokkal alaposabb tisztítást lehet végezni, mint a hagyományos kefékkel. Ez azoknál igaz, akiknek ügyetlen keze és a finom, körkörös mozgásokat nem tudják kivitelezni. Kisgyermekeknél nem ajánlott az elektromos fogkefe: érdemes inkább megtanítani a lurkókat a helyes fogmosásra.

Mik a jó fogkefe ismérvei:

  • A kefe feje legyen kicsi
  • A sörte legyen puha (azaz soft), lekerekített végű
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jó a fogmosási technikánk, azonos szálhosszágú kefét vegyünk
  • A nyél mindegy milyen, csak legyen jó a fogása
  • A 'whitening' csak reklámfogás, ne dőljünk be neki
  • Elektromos kefe esetében:
    • Végezzen oscillációs-rotációs mozgást, és persze legyen kicsi a feje
    • Jelezze, ha túlságosan rányomjuk fogunkra


Nem tudja, milyen fogkefe való Önnek? Kérdezze meg fogorvosát, kérjen időpontot most: