Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Szájvízzel a szájszag ellenSzájvíz | Arsmed Fogászat Székesfehérvár

Igen sok ember küzd azzal a problémával, hogy  "szájszaga" van. Ennek oka elsősorban a rossz, szuvas, begennyesedett fogak, a rosszul záró fogpótlások, a helytelenül vagy ritkán végzett fogmosás, az erős illatanyagú táplálékok fogyasztása, vagy a fogak közé szorult ételmaradékok bomlása lehet. Ezek a problémák általában fogorvosi kezeléssel, alaposabban és szakszerűbben elvégzett fogmosással megoldhatók.


Egyes esetekben akkor is érezhető a szájszag, ha a páciensnek nincs rossz foga, megfelelően mossa a fogait, nincs hibás fogpótlása sem. Ilyenkor a szájszagot általában a szájüregben jelen lévő baktériumok okozzák.

A szájban mintegy 200 féle baktérium, vírus található, amelyek az ételek bomlása mellett különböző anyagcsere termékeket termelnek, amiknek szaga van. Arra már rájött a tudomány, hogy az „illatosított, színes vizek” használata csak átmeneti megoldás, csupán egy ideig képes elnyomni a rossz leheletet, de nem oldja meg a problémát. Ráadásul a szájvizek túlzott használata ingerelheti a szájüreg nyálkahártyáját, ami egyéb elváltozások okozója lehet.
Az antibakteriális hatású szájvizeket azért fejlesztették ki, hogy elpusztítsák a szájüregben megtelepedő baktériumokat és megakadályozzák azok további szaporodását. Céljuk nem a tünet – a szájszag – elnyomása, hanem a szájszagot kiváltó ok megszüntetése.


Szájvíz használata

Szájvíz | Arsmed Fogászat Székesfehérvár

Körülbelül 15 ml hígítás nélküli szájvizet, zárt fogsorral érdemes zubogtatni, nagyjából egy-két percig, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk. Végül célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.
Ha az íny nem gyulladt és nincs jelen egyéb ínyprobléma sem, valamelyik semleges hatású, leheletfrissítő szájvizet használhatunk. Ínyproblémák esetén mindenképp keresse fel fogorvosát és használjon gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású szájvizet.
Fontos megemlíteni, hogy a szájvizek – bár a megfelelő szájhigiénia fontos részei – nem csodaszerek, nem helyettesítik a rendszeres és megfelelő technikával végzett fogmosást, sem a rendszeres fogászati ellenőrzéseket.
A legtöbb szájvíz alkoholt is tartalmaz és nem alkalmas gyermekek kezelésére. Minden esetben el kell olvasni a használat előtt az adott szájvíz használati utasítását. Ez fokozottan igaz a speciális hatóanyagú szájvizekre.

Ne feledje, a szájvíz használata önmagában kevés a megfelelő szájhigéniához! Rendszeres fogmosással, fogköztisztítással és gyakori fogorvosnál történő vizsgálattal megelőzhetőek, illetve kiküszöbölhetőek a panaszok.