Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

A gyökérkezelés menete

ArsMed_gyökérkezelésGyökérkezelés nem végezhető a fogról készült röntgenfelvétel nélkül. A felvétel segítségével tájékozódhatunk a gyökércsatornák számáról, azok lefutásáról, alakjáról. Röntgenfelvétel mellett még szükséges a fog vitalitásának a leellenőrzése is, hogy a fog élő vagy elhalt-e. Gyökérkezelésre mind élő, mind elhalt fogak esetén sor kerülhet.

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes. Amennyiben a pulpa gyulladt, az érzéstelenítés nehézségekbe ütközhet. Ilyenkor gyógyszeresen töméssel lezárjuk a pulpakamrát, és a következő alkalommal kerül sor a kezelésre.

Ha a feltételek adottak - ki tudjuk szárítani a gyökércsatornát és elegendő idő áll a rendelkezésünkre - a kezelés egy ülésben elvégezhető. Ez általában csak az egy gyökércsatornával rendelkező fogaknál valósul meg (metsző- és szemfogak többsége), míg a többcsatornásoknál (kis- és nagyőrlők) két ülésben végezzük a beavatkozást.

Elektronikus bemérő eszköz, apex (gyökér) lokátor segítségével határozzuk meg a munkahosszt. Az eszköznek számos előnye van: gyors, nincs újabb sugárterhelés, ezért kismamáknál is alkalmazható, valamint jóval pontosabb, mint a radiológiai gyökércsatornahossz meghatározás. A munkahossz meghatározása után következik a gyökércsatorna fertőtlenítése, tisztítása, a baktériumok számának csökkentése. Ezt követi a csatorna tágítása, ami rendelőnkben a korszerű gépi tágítóval, endomotorral történik.

A kellő mértékben feltágított és kitisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítjuk. Ha a gyökércsúcson túlra terjedt gyulladás, vagy egyéb okok miatt a csatornát nem tudjuk kiszárítani, akkor gyógyszeres töméssel (Ca(OH)2 tartalmú pasztával) töltjük fel, majd ideiglenes töméssel zárjuk a következő alkalomig. Ha a fennálló gyulladást megszüntettük, a megfelelő feltételek jelenlétében (tökéletesen kiszárítható csatorna) végleges töméssel zárjuk le a gyökércsatornát.

A csatorna szárítását a gyökértömés követi. Erre a célra egy kitűnő, természetes alapanyagú polimer gyökértömést használunk. Nem toxikus, egyes kutatások szerint antimikrobiális hatású, gátolja a baktériumok szaporodását. Ez az anyag (a guttaperchacsúcs) elnyeli a röntgensugarakat, ezért a röntgenfelvételen röntgenárnyékot ad, így a munka befejeztével ellenőrizni tudjuk a gyökértömés pontosságát.

A tömés befejeztével kontrollröntgent készítünk a rendelőnkben található röntgenkészülék segítségével, így fogorvosunk azonnal értékelni tudja a munka eredményét.

A gyökértömött fogak ellenőrzését félévenként javasoljuk.

Gyökértömés után néhány napig fájdalom jelentkezhet, ami egy enyhe gyulladás következtében alakul ki. Ekkor ugyanis a gyökértömésből felszabaduló anyagok, és az oxigénmentes környezet hatására az esetlegesen élve maradt baktériumok is elpusztulnak, és ez okozhat egy minimális helyi gyulladást. A fog pár nap elteltével teljesen panaszmentessé válik.

Gyökérkezelésre lenne szüksége? Kérjen időpontot most: