Fogbeültetés azonnal terhelhető implantátum segítségével »
Gyógyító lézer terápia gyulladás, allergia, izületi fájdalom, műtéti hegek eltüntetésére »

Parodontológia

ArsMed_fogászati vizsgálat

 
A fogágybetegség (parodontitis) elsősorban bakteriális eredetű gyulladás, melynek során a fogat körülvevő, azt rögzítő szövetek károsodnak. A folyamat így érinti az ínyt, a gyökérhártyarostokat és a csontot. A betegségre hajlamosító tényezők még: elhanyagolt fogazat, rossz szájhigiéné; helytelenül elkészített tömések, fogpótlások; dohányzás (20-szoros kockázat); cukorbetegség; csökkent immunválasz; genetikai háttér.


A gyulladásért felelős baktériumok kis mennyiségben megtalálhatóak az egészséges szájüregben is; de lepedék ill. az abból kialakuló fogkő felhalmozódásával gyorsan elszaporodnak, így nagy mennyiségű toxin termelésével rövid idő alatt súlyos szövetkárosítást idéznek elő. A folyamat kezdeti tünetei: ínyvérzés, rossz lehelet, fájdalom; majd előrehaladott esetben: fogvándorlás, fogmozgathatóság, ínyvisszahúzódás, gennyel telt, fájdalmas tasakok lehetnek. A kezelés több lépcsős; az állapot súlyosságától függően akár hosszú távú együttműködést is igényelhet a páciens részéről.

A terápia elsődleges célja a gyulladás megszüntetése - az oki és hajlamosító tényezők kiküszöbölésével -, majd a gyulladásmentes állapot megőrzése. Mivel az elpusztult szövetek véglegesen károsodnak, és a szervezet helyreállító képessége a szájban nem teszi lehetővé az eredetivel megegyező szövet képződését, így sokszor műtéti úton (pl. csontpótló anyag behelyezésével) korrigáljuk az érintett területet.

Fontos megjegyezni, hogy az esztétikai szempontból gyakran kifogásolt ínyvisszahúzódás mértékét a fogágypusztulás eredményeként kialakult csontnívó szabja meg; tehát az ínykontúr lefutását az eredeti állapotba visszaállítani nem lehet.

A fogágybetegség kezelésének lehetséges lépései

- Fogkőeltávolítás
- Íny alatti küret
- Szájhigiénés ellenőrzés, speciális eszközök alkalmazásának bemutatása
- Sínezés (mobilis fogak rögzítése)
- Regeneratív (csontpótló) műtét
- Gondozás (rendszeres kontroll)

A kezelés sikerességének kulcsa a páciens egyéni szájhigiénéje; a terápia alatt és után egyaránt tökéletesen lepedékmentes fogazatra van szükség a gyógyulás biztosításának, a gyulladásmentes állapot fenntartásának, illetve a kiújulás megelőzésének érdekében.

Parodontológiai kezelésre lenne szüksége? Kérjen időpontot most: